Jak się łamie spaghetti?
wykład popularnonaukowySztuka kulinarna nie tylko często towarzyszy nauce, ale również wpływa na jej rozwój. Przykładem są badania suchego makaronu spaghetti, w których brali udział najwybitniejsi fizycy naszych czasów, w tym laureaci nagrody Nobla. I chociaż zagadnienia „kuchennej fizyki” mogą wydawać się niepoważne a nawet wyróżnianie są nagrodami „Antynobla”, to ich rezultaty pomagają znacznie lepiej zrozumieć zagadnienia związane z drganiami czy też wytrzymałością złożonych konstrukcji takich jak mosty, wieżowce, samoloty... Natomiast wyniki eksperymentów przeprowadzonych z gotowanym spaghetti znajdują zastosowanie w teorii węzłów, umożliwiają wyjaśnienie zachowania się nici DNA, materiałów włóknistych, polimerów... okazują się być nawet pomocne przy tworzeniu filmów animowanych.
dr hab. Bartłomiej Andrzejewski, prof. IFM PAN
wykładowcaBartłomiej Andrzejewski pracuje na stanowisku profesora Instytutu Fizyki Molekularnej PAN, kierując Zakładem Ferroelektryków. W pracy naukowej zajmuje się eksperymentalnymi badaniami zjawiska nadprzewodnictwa, magnetyzmu oraz ferroelektryków i multiferroelektryków. W wolnych chwilach uczy się języków obcych, interesuje się także literaturą i teologią. Współpracuje z polsko-włoskim czasopismem Gazzetta Italia.