Fizyka w kuchni: pieprz, mleko i chmura w butelce
Eksperymenty pt.
Fizyka w kuchni: pieprz, mleko i chmura w butelce mgr inż. Joanna Marciniak(08.11.2024)
Mgr inż. Joanna Marciniak jest absolwentką Poznańskiej Szkoły Doktorskiej Instytutów Polskiej Akademii Nauk. Swoją pracę doktorską realizowała w Instytucie Fizyki Molekularnej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu w Zakładzie Teorii Nanostruktur i Materiałów Kwantowych. Przeprowadzone podczas doktoratu badania skupiały się na określeniu wpływu modyfikacji układów warstwowych na ich podstawowe właściwości magnetyczne i zostały podsumowane w rozprawie doktorskiej pt. ,,Właściwości magnetyczne ultracienkich warstw na bazie Fe – obliczenia z pierwszych zasad''.
Prelegentka była magistrantką w projekcie Sonata Bis 8 pt. ,,Nanostruktury warstwowe do zastosowań w spintronice oraz jako magnesy trwałe'', prowadzonym przez dra hab. inż. Mirosława Werwińskiego. W czasie doktoratu odbyła naukowy staż zagraniczny w Zakładzie Teorii Materiałów na Uniwersytecie w Uppsali w Szwecji, gdzie uczestniczyła w opracowaniu metody symulacji pomocnej w badaniu ultraszybkiej dynamiki relaksacji wzbudzonych drgań sieci krystalicznej. W chwilach wolnych od zajęć naukowych lubi przeprowadzać ciekawe eksperymenty z dostępnych pod ręką rzeczy.